Tilapija nad 1kg

16,00 €
Weight: 
kg

Tilapija (Nilska tilapija) je vrhunska sladkovodna riba, čvrstega belega mesa z malo kostmi. Ima nevtralen okus in nima vonja po ribah, zato po njej posežejo tudi tisti, ki rib sicer ne jedo, med njimi so  otroci. Tudi kuhinja vam ne bo smrdela po ribah, ko jo boste pekli. Tilapija nad 1 kg je primerna za 3-4 osebe.
Še posebej radi jo jedo ljubitelji fitnesa, bodybuildinga, saj vsebuje idealno razmerje 80% beljakovin in 20% maščob (Omega-3 in Omega-6). Idealna za LCHF dieto. Poleg tega ne napihuje kot druge vrste beljakovin. Brez težkih kovin!

Kot zanimivost…zgodba iz Svetega pisma:
Ko je Jezus med ljudi delil hlebčke kruha in ribe, je delil Nilske tilapije, ki so doma v Afriki, gojijo pa jo povsod kjer je toplejša klima, saj potrebujejo toplo vodo. Ob uživanju te ribe se boste za trenutek  preselili 2000 let nazaj in doživeli njihov vsakdanji jedilnik.

Pripravite jo lahko na kakršen koli način vam odgovarja. Vedno bo prevzela okus začimb, marinade ali omake.

Kako očistimo in pripravimo tilapijo:

  1. v pomivalno korito natočite toliko vode da bo riba vsaj 3 cm prekrita z vodo in ji luske očistite pod vodo (luske bodo tako ostale v vodi), po želji lahko odrežete še vse plavuti in rep (če je predolga za posodo)
  2. zarežite jo od zadka proti glavi in prerežite še čeljust, odstranite vsebino trebušne votline, lahko tudi škrge
  3. če je tilapija večja (debelejša) jo boste lažje in hitreje spekli, če jo po dolžini notranjega dela trebuha prerežete na pol z ostrim nožem (pomagajte si sekiro), dobili boste 2 fileja s kožo in kostmi. Lahko jo tudi filirate, da dobite čiste fileje brez kosti, vendar če radi jeste ribe, boste uživali v obiranju velikih kosti in izkoristek ribe je precej večji.
  4. tilapijo na ogreto posodo z malo olja postavite S KOŽO NAVZDOL, in pecite na srednjem ognju.... ko je zlato in hrustljavo zapečena, jo obrnite na drugo stran (lahko jo tudi grilate ali uparite, če ne želite odvečnih maščob)
  5. na koncu jo posujte z malo koriandra ali peteršilja in pokapajte malo limone, za prilogo je odličen Tatsoi ali Pakchoi na česnu in skleda solate s posutimi micorgreensi..... njamiii.
    Količina za naročanje rib je v KOSIH. Cena se obračuna po dejanski teži naročenih kosov in je lahko drugačna od izračunane cene v spletni trgovini. Čiščenje je 2 EUR/kos