Blitva pet barvna

3,00 €
Weight: 
250 
g

Pet barvna ali mavrična blitva je mešanica petih vrst blitve, najbolj poznane z belimi stebli, z rumenimi, rdečimi, oranžnimi in vijoličnimi stebli. Različne barve zagotavljajo različno vsebnost antocianskih barvil in klorofila, z različnimi barvami in tudi okusi na krožniku pa si zagotovimo več različnih hranil v enem obroku.

Blitva je najbolj primerna kuhana na pari ali krajši čas v vodi (stebla so bolj čvrsta, zato jih dodamo prej, po nekaj minutah pa še liste), lahko jo pa tudi pražimo ali jo dodamo v juhe. Odlična je s krompirjem in česnom, popražena na olivnem olju, takšna se poda predvsem k morski hrani. Ujema se tudi z limono, kozjim sirom in balzamičnim kisom (lahko jo pripravimo tudi v solati). Tudi k stročnicam se poda; poskusite juho z blitvo in čičerko ali praženo blitvo z ječmenom in fižolom. Taka mavrica na krožniku zagotavlja polnovreden zdrav obrok, poln vitaminov, mineralov, vlaknin in rastlinskih beljakovin.

Blitva ima zelo visoko vsebnost vitaminov A, K in C in je izredno bogata z minerali, dietnimi vlakninami in beljakovinami. Vsebuje tudi oksalno kislino, zaradi česar je ni priporočljivo pogrevati.